Botuline Toxine | Botox & Dysport

Botox® (botuline toxine) is een medicijn dat al jaren wordt toegepast in de neurologie, oogheelkunde en KNO- geneeskunde. Het medicijn werd oorspronkelijk gebruikt als spierontspanner. Later is ontdekt dat Botox eveneens kon worden gebruikt voor cosmetische toepassingen, en is in 1995 in de cosmetisch-medische wereld geïntroduceerd. Inmiddels wordt Botox zeer succesvol ingezet om mimische rimpels in het gezicht zoals fronsrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdrimpels bij mannen en vrouwen te verzachten of te laten verdwijnen.

Botox

Botox is een merknaam voor de stof botuline toxine, een natuurlijk eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium Botulinum, bekend geworden vanwege de toepassing binnen de cosmetica. Het wordt in kleine hoeveelheden en sterk verdund geïnjecteerd in de spiervezels die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de mimische rimpels. Hierdoor wordt de spierspanning sterk verminderd, waardoor rimpels vervagen.
Door de jaren heen is er veel onderzoek gedaan, en de lange termijn effecten zijn bekend. Botox wordt gezien als een volstrekt veilig product, goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration).
Ondanks dat Botox een veilig product is, is het zeer belangrijk dat het deskundig wordt toegediend. Omdat Botox een geregistreerd medicijn is mag het ook enkel door artsen worden gebruikt. Lees meer over Botox op Wikipedia.

Behandeling

Botox is een volkomen veilig middel dat met behulp van zeer fijne naaldjes nauwkeurig in spiertjes in het gezicht wordt gespoten en deze tijdelijk stillegt. Doordat de spiertjes niet meer samentrekken vervaagt de rimpel, en blijft de huid glad. De behandeling is nagenoeg pijnloos, maar omdat de huid op sommige plekken gevoelig is kan er desgewenst gebruik worden gemaakt van een verdovende crème. Na de behandeling, die ongeveer 20 minuten duurt, wordt de huid vaak door middel van een coldpack gekoeld om zwelling te verminderen. Daarna kan men direct naar huis.

Resultaat

Het resultaat van de behandeling is al na 3 tot 6 dagen zichtbaar, na 14 dagen is het optimaal. Het effect houdt circa 3 tot 6 maanden aan, en de behandeling kan hierna zonder problemen herhaald worden. Naarmate een Botox behandeling vaker wordt herhaald houdt het effect op de rimpels langer aan.

Ook tegen transpiratie, tandenknarsen, gummy smile en migraine

Botuline toxine (Botox) wordt bovendien zeer effectief ingezet tegen overmatig transpireren (Hyperhidrose), tandenknarsen, gummy smile en migraine.

Overmatig transpireren

Overmatig transpireren, ook wel hyperhidrose genoemd, komt veel voor. Bij verreweg de meeste mensen die een overmatige zweetproductie hebben is er echter geen sprake van een echte afwijking. Toch kan de zweetproductie zo fors zijn, dat het belemmerend werkt in het dagelijkse leven. Dan biedt een behandeling met botuline toxine (Botox of Dysport) uitkomst.
Om de precieze locatie te kunnen vaststellen wordt er soms een zweettest gedaan. Aan de hand van deze test worden de botox-injecties geplaatst. Botuline (Botox) blokkeert op zenuwniveau de zweetkliertjes die direct op de huid eindigen en verantwoordelijk zijn voor de meeste zweetproductie. De blokkade is tijdelijk, de zweetproductie komt langzaam weer op gang. U merkt al resultaat na 1 tot 2 dagen. Na 1 week is het effect maximaal en is het zweten vrijwel gestopt. De huid is op de injectieplaats continu droog.

Het resultaat houdt gemiddeld tussen de 4 en 9 maanden aan. Als de blokkade van de zweetklieren weer verdwijnt, gaat u geleidelijk aan weer meer transpireren. De meeste ervaringsdeskundigen verklaren echter dat het overmatig transpireren nooit meer zo hevig wordt als het geweest is, en dat de duur en de mate van droogheid toeneemt met het aantal behandelingen. Veel mensen komen uit met 1 behandeling per 12 maanden.