Botuline Toxine | Botox & Dysport

Botox® (botuline toxine) is een medicijn dat al jaren wordt toegepast in de neurologie, oogheelkunde en KNO- geneeskunde. Botox wordt van oorsprong gebruikt als spierontspanner. In 1995 ontdekt men dat Botox eveneens kan worden gebruikt voor cosmetische en cosmetisch-medische behandelingen. Momenteel wordt Botox wereldwijd succesvol ingezet om rimpels in het gezicht bij zowel mannen als vrouwen te verzachten of te laten verdwijnen. Het gaat om zogenaamde mimische rimpels: kraaienpootjes, fronsrimpels en voorhoofdrimpels.

Botox

De term Botox is een merknaam. De volledige naam is botuline toxine. Dat is een natuurlijk eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium Botulinum. Botox wordt in kleine hoeveelheden en sterk verdund geïnjecteerd in de spiervezels die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de mimische rimpels. Door de behandeling wordt de spierspanning sterk verminderd, waardoor rimpels vervagen.
Door de jaren heen is er veel onderzoek gedaan en intussen zijn de lange-termijn effecten bekend. Botox wordt aangemerkt als een veilig product en is goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA).
Ondanks dat Botox een veilig product is, dient het deskundig te worden toegediend. Botox is een geregistreerd medicijn en mag uitsluitend door erkende artsen worden gebruikt. Lees meer over Botox op Wikipedia.

Behandeling

Botox is een volkomen veilig middel dat met behulp van zeer fijne naaldjes nauwkeurig in spiertjes in het gezicht wordt gespoten en daarmee deze spieractiviteit voor een periode stillegt. De rimpel vervaagt doordat de spiertjes niet meer samentrekken. De huid blijft glad. De behandeling is vrijwel pijnloos. De huid is op sommige plekken gevoelig. Er kan desgewenst gebruik worden gemaakt van een verdovende crème. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten. Daarna wordt de huid vaak door middel van een coldpack gekoeld om zwelling te verminderen. Vervolgens kan men direct naar huis.

Resultaat

Het resultaat van de behandeling is al na 3 tot 6 dagen zichtbaar. Na 14 dagen is het optimaal. Het effect houdt circa 3 tot 6 maanden aan. De behandeling kan hierna zonder problemen herhaald worden. Naarmate een behandeling met Botox frequenter wordt herhaald houdt het effect langer aan.

Ook tegen transpiratie, tandenknarsen, gummy smile en migraine

Botuline toxine (Botox) wordt bovendien zeer effectief ingezet tegen overmatig transpireren (Hyperhidrose), tandenknarsen, gummy smile en migraine.

Botox bij (overmatig) transpireren

Overmatig transpireren, ook wel hyperhidrose genoemd, komt vaak voor. Bij verreweg de meeste mensen die een overmatige transpiratie hebben is er geen sprake van een echte afwijking. Toch is de transiratie overmatig en onaangenaam. Het belemmert in het dagelijkse leven. In dat geval biedt een behandeling met botuline toxine uitkomst.
Er wordt eerst een zweet- of transpiratietest gedaan. Aan de hand van de uitkomst worden de locaties voor de botox-injecties bepaald. Botox blokkeert op zenuwniveau de zweetkliertjes die direct op de huid eindigen. Deze zijn verantwoordelijk voor de overmatige zweetproductie. U merkt al na 1 tot 2 dagen resultaat. Na 1 week is het effect maximaal en is het zweten vrijwel gestopt. De huid is op de injectieplaats continu droog.

De blokkade is tijdelijk. De zweetproductie komt langzaam weer op gang. Het resultaat houdt gemiddeld tussen de 4 en 9 maanden aan. Als de blokkade van de zweetklieren weer verdwijnt, gaat u geleidelijk aan weer meer transpireren. De meeste ervaringsdeskundigen verklaren echter dat het overmatig transpireren nooit meer zo heftig is als ervoor en dat de duur en de mate van droogheid toeneemt met het aantal behandelingen. De meeste mensen komen uit met 1 behandeling per 12 maanden.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op voor informatie Op onze Facebookpagina kunt ook meer lezen en contact opnemen